Hjem Bilder fra medlemmene TUR TIL BREMSÅSEN OG BJØRKEDOKK 28.6

TUR TIL BREMSÅSEN OG BJØRKEDOKK 28.6

Audun Jahren referat og bilder.

Gul marisko

BBF fikk henvendelse fra noen botanikere fra Jæren som gjerne ville se hva Nedre Eiker hadde å by på av spesielle planter, det var vel særlig orkideer de tenkte på.  Inger-Lill Portaasen tok på seg rollen som guide og jeg slang med for å bli bedre kjent i området.

Marisko 1     Bremssen

Inger-Lill ledet oss fra MIF-hytta til Bremsåsen naturreservat med en vakker bestand av marisko i full blomst ved en infoplakat. Når du ser denne for første gang inne i furuskogen trur du jo ikke hva du ser - fantastisk flott!

Brudespore      Brudespore delt

Flueblomst      Grov nattfiol

Nattfiol     Skogmarihand

PÅ veien ned til Bremsetjern og opp i åsen på vestsida er det mye snadder å finne; begge nattfiolene, brudespore, stortveblad, skogmarihand, furuvintergrønn etc - og på ei kalkmyr som blir ryddet mot gjengroing; myrflangre (små skudd), flueblomst, engstarr, breimyrull etc

Etter Bremsåsen kjørte vi over til Bjørkedokk der den røde skogfrua sto i blomst, praktfull den også, og lenger opp i åsen en liten bestand av den underlige, gulbrune fuglerede. En av tre norske orkideer uten klorofyll.

Hverken marisko eller rød skogfrue vokser i Rogaland så gutta derfra fikk full uttelling for turen. For å si det litt klisjeaktig, dette er jo Eikerbygdenes indrefilet når det gjelder planter.

Vi ble selvfølgelig invitert til Jæren på gjenvisitt for å se noen av deres spesialiteter; purpurmarihand, vestlandsvikke, skjoldblad osv. Vi kommer.

En stor takk til Inger-Lill!

fugl     Rd skogfrue 1     sto

Sist oppdatert torsdag 06. august 2015 21:25