Hjem Referat fra turer 2014 Gullkorn på den bløde kyststribe - ekskursjoner på Landsmøtet i Norsk Botanisk Forening.

Blomsterbilder: Kristin Vigander, ref. og folkebilder: Kristin Bjartnes.

Referatet fra selve landsmøtet blir lagt ut på NBFs hjemmesider, det jeg skriver om her er inntrykk fra turene våre.

kristtorn   kysteinstape   lundhengeaks

Den første turen gikk til Flekkerøya utenfor Kristiansand. Først stoppet vi på Vågsbygd for å se hvitpestrot i veikanten. Fotograferende botanikere forårsaket hissig tuting fra forskrekkete bilister. Deretter til endelig ankomststed via tunnel, der er det stor parkeringsplass og tilrettelagt turområde. Først lapskaus-lunsj på Høgfjellet, et trivelig serveringssted som ligger på toppen av øya, med flott utsikt over skjærgården. På vei opp dit vokser det kristtorn og bergflette(eføy), ikke vanlig å se i veikanten for en østlending.

IMG 0012       markkarse   jordntt

25 ivrige botanikere på tur er som vanlig et frydefullt kaos, noen går raskere for å se hva som vokser på den ytterste nøgne ø, noen rusler avgårde i livlig diskusjon om det er markkarse eller vollkarse vi så, og mange ligger langstrakt i grus og småskog for å få det beste nærbildet av agderstarr og tannrot.

Det er et idyllisk landskap, edelløvskog med eik og lind, et lite vann hvor det vokser iris og flere vannplanter jeg ikke kan identifisere(behov for kurs).

IMG 0023

Som dere ser har Kristin Vigander satt seg strategisk til for fotografering av vannplanter, jeg sto klar med fotoapparatet i tilfelle hun ville strekke seg utover for nærbilder!

Ytterst på øya vokser kystmyrklegg – her dukket også diskusjonen om navnet opp. Tilslutt kom vi til ei lita vik med idylliske hytter, og med fuktig og rik moldjord. Her blomstret ramsløken, og jeg fikk en fin repetisjon på forskjellen mellom sauetelg og geittelg.

Noen planter vi så på Flekkerøya: markkarse (muligens vollkarse, men tror det ble dementert), tannrot, fløyelsmarikåpe, storfrytle (vakkert), smalkjempe, lind, tveskjeggveronika, krypsoleie, vanlig blåfjær, rød jonsokblom, sanikel, kysteinstape (jeg tramper alltid på einstape, men denne lot jeg stå), lundhengeaks, villmorell, vivendel, gyvel, flekkmarihånd, jordnøtt, ramsløk, vårmarihånd, strandvortemelk, kystmyrklegg, hagtorn, strandrug, krypvier, kystbergknapp, strandkjeks, ramsløk, sauetelg og geittelg.

agderstarr   prikkstarr1   prikkstarr2

Starr: agderstarr, bleikstarr, kornstarr, fingerstarr, bråtestarr.

Om kvelden fikk vi tilbud om å se på hvit skogfrue, 15 minutters biltur fra Agder folkehøgskole på Søgne blomstret 5 eksemplarer av den hvite dronningen i skogen. Jeg fikk tatt bilde med mobilen og sendt avgårde til folk som jeg visste ville misunne meg.

Søndag var det avreise og på veien stoppet vi først et sted for å se på prikkstarr. Den vokser på et vakkert sted, hvor steinhyllene var fulle av strandsmelle, fjørekoll og rosenrot.

Nytt stopp for å se på kongsbregne, men dessverre kunne jeg ikke bli med på dette. Tror ikke NSB ville holde igjen toget..

rosenrot   IMG 0002   IMG 0003

Sist oppdatert mandag 30. juni 2014 11:45